Действието е забранено за този уебсайт.
logo

Дотук с оправданията!

Тази публикация е част от книгата „Яж, Спортувай и Обичай!“

 „Ние в нашето семейство не сме спортни натури, нямаме нужните заложби.”

Първо искам да отбележа, че при девет от десет спортисти няма такова нещо като „потомствен спортист“. Спортните успехи са резултат от благоприятстващи гени, съчетани с МНОГО труд и постоянство. Наличието на „добри гени“ е важно, но в никакъв случай не и единствено условие за добри резултати на терена или в залата. Това се отнася както за професионалните спортисти, така и за „редовите“ посетители на фитнес салона, чиято цел не е да поставят световни рекорди, а да поддържат добра физическа форма. Което, съгласете се, е далеч по-лека задача…

В наши дни имаме достъп до толкова много и разнообразни видове спорт, че спокойно можем да кажем, че всеки може да намери нещо подходящо за себе си. Познавайки ежедневието, навиците и генетичния си потенциал, лесно можете да откриете „нещото“, което ще работи положително едновременно и за тялото, и за настроението ви.

 „В моето семейство сме си едри, това е наследствено.“

Проблемите с теглото често се смятат за „семейна традиция“. Ако мама и татко са с наднормено тегло, то очакванията за детето са то също да има проблем с килограмите. Истината обаче е, че основната причина за тази зависимост се крие не в гените, а в семейния хранителен режим. Имайте предвид, че начинът на живот също е наследствен и примерът, който сте получили от родителите си, най-вероятно е дошъл от бабите и дядовците ви. Дали разковничето не е в това, че от поколение на поколение се предават едни и същи модели на хранене и (не)спортуване, които са вредни за всички членове на фамилията?

„И майка ми, и баба ми страдаха от тази болест, обречен съм.“

Някои болести също се приемат като нещо нормално, само защото и други членове на семейството ги имат. Такива заболявания например са хронични състояния като високо кръвно налягане, диабет тип 2, затлъстяване. Генетичната ни предразположеност към тях обаче не идва със стопроцентова гаранция, а означава, че рискът да ги развием при несъобразен начин на живот е по-голям. Вероятно майка ви и баба ви не са познавали генетично заложените си здравни рискове и са позволили житейските и хранителните им навици да отключат конкретно заболяване. Вие обаче можете да нарушите тази приемственост, като се погрижите да държите опасните генетични предразположения под контрол, с помощта на инструментите, които нутригеномиката ни предоставя.

Comments are closed.